Article — “Une histoire de siècle de Thassos à travers des photographies uniques”

 Ένας αιώνας ιστορίας της Θάσου μέσα από μοναδικές φωτογραφίες
Φόρο τιμής σε όλους όσοι συμμετείχαν, επώνυμοι και ανώνυμοι, στο σημαντικό έργο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θάσου, αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που από χθες το βράδυ φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη.Η έκθεση, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία των ανασκαφών στο νησί, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θάσο το 2011, οπότε συμπληρώθηκαν ακριβώς 100 χρόνια (1911), και μέχρι σήμερα περιόδευσε σε πολλές πόλεις κάνοντας ευρύτερα γνωστό το έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Μέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής,αρχαιολόγοι και ερευνητές άλλων ειδικοτήτων, Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι εργάτες και εργάτριες, φύλακες των χώρων, “ζωντανεύουν” μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που καλύπτουν έναν αιώνα και συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur, στο σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια των εγκαινίων, αναφέρθηκε (σε άπταιστα ελληνικά) στους ιδιαίτερα ζεστούς και φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές σχέσεις που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στους Γάλλους και τους Έλληνες ντόπιους κατοίκους του νησιού και με συγκίνηση αναφέρθηκε στην παραμονή του στο νησί, πέρυσι το καλοκαίρι, όπου είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά με τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και να παρακολουθήσει τη δουλειά τους.

Η Θάσος της αρχαιότητας

Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν συνοπτικά τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής, τους σημαντικούς ερευνητές που έδρασαν στο νησί, καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτέλεσε καρπό των ερευνών μιας εκατονταετηρίδας. Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται οι έρευνες σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικές θέσεις της Θάσου, όπως στα τείχη και την Ακρόπολη, την Αγορά και το μνημειακό κέντρο, τα ιερά (Αρτεμίσιο, Διονύσιο, Θεσμοφόριο, Ηράκλειο), τις συνοικίες της πόλης, τη νεκρόπολη, καθώς και τα εργαστήρια κεραμικής, τα λατομεία και τα ορυχεία που βρίσκονται στην ύπαιθρο χώρα.

Η αρχαιολόγος της ΙΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε τη σημασία της έκθεσης για την ιστορία της Θάσου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι “η ιστορία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής είναι σχεδόν άρρηκτα συνυφασμένη με τη νεότερη αρχαιολογική ιστορία του νησιού”.

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών αποτελεί την παλαιότερη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1846, μέσα στο κλίμα του φιλελληνισμού που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία με τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Από πολύ νωρίς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Θάσου. Οι έρευνές της ξεκίνησαν το 1911, όταν ακόμη η Θάσος τελούσε υπό τουρκική κατοχή και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση του νησιού αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας.

Το 1911, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Σαρλ ΑβεζούΣαρλ Πικάρ και Α. Ζ. Ρεϊνά, στο πλαίσιο αποστολής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησαν μία μεγάλη έρευνα που ανέδειξε την αρχαία πόλη της Θάσου. Οι ανασκαφές στα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα.

Αποκάλυψαν το λιμάνι της Θάσου (πολεμικό και ανοιχτό, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τα εμπορικά πλοία), την αγορά, το αρχαίο πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο, γλυπτά, αγάλματα και επιγραφές ανεκτίμητης αξίας, πολλά από τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Το Ιερό Τέμενος του Θάσιου Αγοραίου Δία, το μαρμαρόκτιστο Ωδείο, τα Ιερά της Αρτεμης, της Αθηνάς Πολιούχου, του Διονύσου, το Ποσειδώνιο, το Αρχαίο Θέατρο και η Αρχαία Ακρόπολη είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα κατάλοιπα που συνθέτουν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.

Η αναφορά της κ. Μαλαμίδου στον επώνυμους και ανωνύμους εργάτες του νησιού, που για σχεδόν έναν αιώνα έφεραν στο φως μοναδικά ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα, οδήγησε στην αναζήτηση ενός από τους πιο παλιούς εργάτες των ανασκαφών που μαζί με άλλους συγχωριανούς του προσέφερε σημαντικό έργο.

=>lire la suite 

 


Vous aimerez aussi...

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search